Вакса за мазилки

Какво е вакса за мазилки и как да я използвате?

Независимо дали възстановявате мазилка или се опитвате да възпроизведете вида на венецианската мазилка в нова стая, ще искате да знаете какво е вакса за мазилки. Може да се нанася върху всякакви повърхности и употребата му е много подобна на тази при нанасяне на восък върху дървена повърхност.

Какво е вакса за мазилки?

Ваксата за мазилки е специално безцветно покритие, което се използва за запечатване на мазилката върху стената и подобряване на качествата ѝ. От една страна, ваксата може да придаде някаква текстура – мат, лак, перлен ефект и още много. От друга страна, ще подпомогне дълготрайността и устойчивостта на мазилката към влага, прах и вредители. Ваксата се изработва на основата на восък, най-често пчелен и се примесва с различни вещества. Трябва да имате предвид, че има различни видове вакса, предназначени за различни мазилки, произведени според състава на мазилката и така, че да не ѝ навреди.

Венецианска мазилка

Има няколко начина за нанасяне на вакса върху венецианска мазилка. Традиционният метод е използване на вакса, като една от най-използваните е на основата на пчелен восък. Восъкът се нанася по същия начин като мазилката и след това се полира, докато достигне покритие като стъкло. Ако искате да увеличите блясъка на ваксата, можете да използвате електрическа машина за полиране, за да подсилите ефекта му.

Перлено покритие

Ако търсите да създадете красиво перлено покритие върху вътрешните си мазилки, може да искате да опитате специална вакса с перлен ефект. Това естествено вещество прилепва към повечето мазилки, придавайки им лъскав, кадифен вид. Предлага се в различни цветове и в различни текстури – фина, средна и груба. Можете да смесите този прах с боя за персонализиран цвят или да използвате гъба, за да нанесете ваксата директно върху мазилката.

Лак

Ако планирате да нанесете декоративен слой върху гипсова повърхност, трябва да знаете как да изберете подходящия тип лак за приложението. Сред многото видове лакове най-популярен е полиуретановият лак за декоративна мазилка на водна основа. Това е боя на водна основа, която предлага висока устойчивост на влага, силни физични и механични свойства и отлични естетически свойства. Също така е безопасен за вътрешна употреба, тъй като може да се прилага в дневни без риск от химическа реакция.

Основните недостатъци на нитроцелулозните лакове са техните лоши адхезионни свойства и невъзможност за задоволително прилепване към боядисани повърхности. Пигментите, използвани в тези продукти, не са устойчиви на варовик, което ги прави неефективни за тази цел. Освен това,  нитроцелулозните лакове имат лоша адхезия и слаб блясък. Освен това те не залепват добре върху гипсови повърхности, което означава, че не изглеждат добре и не са подходящи за нанасяне върху стени.