Части на цветето

Какви са частите на едно цвете?

Какви са частите на едно цвете? Научете за частите на цветята и тяхната функция. Цветята са репродуктивни структури в цъфтящи растения и се наричат ​​цвят. В тази статия ще научите повече за устройството на цветята.

Основни части на цветето

Структурата на цветето се състои от шест основни части. Стъблото, наречено дръжка, свързва всички части на цветето заедно. Стъблото може да има по-малки разклонения, наречени стъбълца. Те позволяват много цветя да растат на едно стъбло. Подобни на листа структури от външната страна на цветето предпазват пъпката, преди да цъфне. Венчелистчетата са външната, листоподобна част на цветето.

Тичинките произвеждат прашец

Процесът на опрашване включва прехвърляне на поленови зърна от мъжки прашник към женско близалце. Прашецът е репродуктивният материал на растенията и е необходим за възпроизводството. Растенията произвеждат семена, за да предадат генетичната информация на бъдещите поколения. Процесът е възможен от тичинките, репродуктивните органи на цветята. Те също могат да прехвърлят прашец на друго цвете. Това са само два примера за това как тичинките произвеждат прашец.

Дръжката на тичинката предпазва цветната пъпка

Чашелистчетата и дръжката на тичинката поддържат пъпката и й помагат да се развие. Чашелистчетата обграждат цветната пъпка и я защитават по време на ранните етапи на растеж, преди да цъфти. Дръжката на тичинката е дълга и тънка и прикрепя прашника към цветето. Тя предпазва цветната пъпка и прашника от увреждане и привлича опрашителите. Чашелистчетата и дръжката образуват чашката, която предпазва цветната пъпка преди да разцъфти.

Стигмата е горната част на женската част на цветето

Женската част на цветето се нарича плодник. Този компонент е с форма на купа и има торбичка в центъра. Тази торбичка съдържа яйчник, който развива семената. От торбичката плодникът се простира нагоре до подобна на тръба структура, наречена стил. Тази подобна на тръба структура води до стигмата. При растенията стигмата и стилът служат като репродуктивни органи.

Поленовото натоварване на цветята се определя от генетичния състав на близалцето. Той влияе върху производството на семена, броя и размера и е намален при растения с пълна или частична самонесъвместимост. По същия начин, самоопрашващите се цветя могат да развият по-малко семена от тези, опрашени чрез кръстосано опрашване. В повечето случаи обаче недостатъчното кръстосано опрашване е отговорно за липсата на развитие на плодовете.

Венчелистчето е горната част на женската част на цветето

Венчелистчетата на цветето са външните части. Те обикновено са цветни, за да привличат опрашители. Женската част на цветето се нарича плодник и се състои от яйчник, близалце и шип. Яйчникът съдържа женските репродуктивни клетки, а яйцеклетката се развива вътре в плодника. Мъжките цветове нямат плодници. Мъжката част на цветето се нарича тичинка, която съдържа прашеца.

Околоцветник

Околоцветникът е нерепродуктивна част от цветето. Околоцветникът е съставен от флорални листа, които обграждат гинецея или андроцея. Тя е разделена на две завивки: външната завивка се състои от зелени чашелистчета, а вътрешната завивка се състои от ярко оцветени венчелистчета. Околоцветните цветя също се класифицират според размера и формата.

Дръжката на тичинката

Репродуктивните органи на цветето се наричат ​​тичинки и прашници. И двете са прикрепени към цветната нишка. Прашникът произвежда прашец, който се транспортира от вятъра и други опрашващи животни. Следователно, репродуктивните органи на цветята са необходими за възпроизводството на растенията. Нишката се прикрепя към цветето и изпълнява структурната функция на размножаване и опрашване. Прашецът е основният компонент на размножаването на цветята, но някои цветя могат да се размножават и без партньор.

Размножаването на цветята е много сложен процес, който само специалистите разбират напълно. Но пък е интересно да знаете малко повече за красивите букети, на които се радвате. Ако тази информация не ви е достатъчна, можете да посетите сайта на Бутик Жардин, където да прочетете още интересни факти и да поръчате красива цветна аранжировка.