Какво е бутален компресор?

Компресорите с бутала често се наричат бутални компресори. Можете да ги видите навсякъде. Те са задължителни за всеки автосервиз, зъботехници, производители на текстил и много малки и средни предприятия.

Буталните компресори са компресори с принудително пълнене, които използват бутало в камера, наречена цилиндър, за намаляване на обема и увеличаване на налягането. Необходимостта от въздух, произвеждан с принудително изместване, по-късно се появява с двойнодействащи, еднодействащи и мембранни видове. Буталото се движи напред-назад с възвратно-постъпателно движение, като този цикъл се нарича “възвратно-постъпателен”.

Тук може да разгледате някои видове бутални копресори – https://gav-bulgaria.com/продукти/компресори-за-въздух/бутални-компресори/

Двигателят на вашия автомобил работи на същия принцип, но в обратен ред. При изгарянето на газа буталото натиска буталото, вместо газът да натиска буталото.

Компресори с едностранно бутало

Едностранните компресори имат входен или смукателен клапан и изпускателен клапан. Тъй като и двата клапана са еднопосочни и са с пружина, за отварянето им е необходима определена сила. Входящият вентил позволява на въздуха само да влиза в цилиндъра, а изпускателният вентил позволява на въздуха да излиза. Когато буталото се движи надолу през цилиндъра, въздухът се засмуква от входния клапан. Когато буталото се движи нагоре през цилиндъра, входният клапан се затваря, а изпускателният не се отваря, докато не се приложи определена сила. Това води до задържане на въздуха вътре, докато обемът се намалява, а налягането се увеличава. Когато налягането е достатъчно, за да се отвори изпускателният клапан, въздухът излиза с по-високо налягане.

Еднодействащите компресори имат клапани само в горната част на цилиндъра, така че при всяко завъртане на коляновия вал се извършва един цикъл на сгъстяване. Една от причините, поради които фирмите ги предпочитат, е, че те са по-евтини в сравнение с други технологии. Те са отлични и за периодични работни цикли. В сравнение с ротационния винт те обикновено изискват по-малко поддръжка и са лесни и евтини за поддържане. Това ги прави отличен избор, ако използването на сгъстен въздух е под 100 CFM. 40 psi и повече ще задоволят нуждите ви.

Компресорът с двойно действие е подобен на компресора с единично действие, но има всмукателни и изпускателни клапани от двете страни на цилиндъра. Това осигурява два цикъла на сгъстяване при всяко завъртане на коляновия вал.

Двойнодействащите бутални компресори са едни от най-ефективните компресори, създавани някога, но не са толкова разпространени, както преди. Те все още имат продажби, но те са изключително големи. Рядко ще видите автомобил с по-малко от 100 к.с. Ако компресорът няма подходяща основа и виброизолация, той ще пречи на сградата, в която се намира, заради шума, който издава. Обикновено тези компресори се използваха в производствени предприятия и цехове, но през последните 20-30 години тази роля поеха винтовите компресори.

Мембранният компресор е подобен на оборудването с едно действие. Разликата е, че вместо бутало, което се движи в цилиндъра, в него има мембрана, която се свива и разширява. Когато говорим за сгъстен въздух, диафрагмените помпи са малко нишов пазар, така че няма да видите много от тях. Тази технология обаче е много популярна и за други видове медии.

Вероятно сте виждали някъде мембранна помпа, която изпомпва вода. Тъй като те са най-разпространените в категорията на възвратно-постъпателните двигатели, останалата част от тази статия ще бъде посветена на тях. Някои материали се отнасят за други технологии, а други не.