Заявление за ипотека – важни аспекти

  Ако искате да изтеглите ипотека, кредитоспособността е абсолютно задължителна. Как да го проверите, за да разберете дали можете да си позволите желания ангажимент? Всеки заем и всеки заем, който в момента изплащате, по време на кандидатстване за ипотека, тежи върху вашата кредитоспособност и се отразява негативно на нея. Следователно за вас би било най-добре да изплатите предишните си задължения, доколкото е възможно, преди да кандидатствате за заем.

   На практика дори малък заем или кредитна карта с относително нисък лимит на разходите може да намали първоначалната Ви кредитоспособност с десетки хиляди злоти. Банката може изобщо да не ви предостави ипотека, ако имате такива такси, ако оставащият доход за вас след плащането им е твърде нисък. Така че, ако планирате да купите апартамент, къща или да построите свой собствен апартамент, бъдете добре подготвени да кандидатствате за ипотека, ако разбира се искате да финансирате такава инвестиция с помощта на банков заем.

  Като част от гореспоменатата подготовка, изплатете предишните задължения. Не крийте факта, че ги изплащате, тъй като банката така или иначе ще разбере дали имате някакъв заем за изплащане – тази информация отива в Централния кредитен регистър Преди да издаде решение за кредит, всяка банка ще се свърже с ЦКР и ще провери вашата кредитна история.

   Понякога си струва да изчакате до 2-3 месеца и да изплатите заемите, които са натоварили вашата кредитоспособност, за да увеличите шансовете за ипотека. Калкулаторът за кредитоспособност ще ви помогне да изберете онези задължения за кредит или заем, от които първо трябва да се отървете.

    Също така не забравяйте, че не е достатъчно да изплатите самото задължение, а също така е необходимо да го затворите в банката. Трябва да поискате от заемодателя да издаде съответно удостоверение, в което се посочва, че кредитната сметка е окончателно затворена и се посочва първоначалната сума на заема заедно с датата на вземане на заема. Такава информация трябва да бъде предоставена от настоящата банка на ЦКР малко след изплащането на задължението.