Най-здравословните видове хляб

Независимо дали се опитвате да отслабнете или да го задържите, има много видове хляб, от които да избирате. Те включват многозърнести, пълнозърнести и хляб с квас. Всички те са чудесни за вас и ще ви накарат да се чувствате сити и удовлетворени.

Пълнозърнест хляб

Изборът на пълнозърнест хляб е чудесен начин да вкарате повече фибри в диетата си. Проучванията показват, че консумацията на много фибри може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания и рак.

На пазара има много различни видове хляб, така че е важно да изберете хляб, който ще бъде полезен за вашето здраве. Някои сортове са с високо съдържание на протеини, докато други са богати на фибри. Тези хранителни вещества могат да ви помогнат да останете сити по-дълго и да намалят апетита ви.

Най-здравословните видове хляб - пълнозърнест

Ако се опитвате да отслабнете, трябва да изберете хляб с ниско съдържание на калории и много фибри. Освен това трябва да избягвате хлябове, които съдържат растителни масла като соево масло. Тези мазнини са свързани с хронично възпаление и могат да увеличат риска от сърдечно-съдови заболявания.

Многозърнест хляб

Изборът на най-здравословния хляб не е толкова лесен, колкото звучи. Изисква известен анализ на списъка със съставките, преглед на панела с хранителни факти и разбиране на връзката между въглехидратите и вашето здраве.

Като цяло многозърнестият хляб е по-добър за вас от белия. Съдържа много фибри, протеини и витамини от група В. Полезно е и за сърцето ви. Това е така, защото пълнозърнестите храни намаляват риска от коронарна артериална болест, инсулт и диабет. Те също са полезни за вашата имунна система.

Най-здравословните видове хляб - многозърнест

Пълнозърнестите храни също осигуряват сложни въглехидрати. Това може да помогне за поддържане на нормално храносмилане. Това помага за предотвратяване на хемороиди и запек. Може също така да насърчи усещането за ситост.

Пълнозърнестите храни също намаляват риска от диабет тип 2. Освен това те могат да намалят риска от сърдечни заболявания и заболявания на венците.

Хляб с квас

Сред многото видове хляб най-здравословният е квасеният. Този вид хляб се прави със специална закваска и е пълен с хранителни ползи.

Например, той съдържа повече фибри от белия хляб. Освен това съдържа растителни лигнани, фитонутриент. Тези хлябове също могат да помогнат за понижаване на кръвната захар и инсулиновата резистентност.

Най-здравословните видове хляб - квас

Друго предимство на закваската е, че има приятна текстура. За разлика от повечето хлябове, произведени в търговската мрежа, квасът няма добавена рафинирана захар. Това го прави добър избор за тези, които имат проблеми с храносмилането.

Серия Живена на Симид

Симид е един от най-популярните производители на хляб в страната, с опит повече от 20 години. Тяхната серия хляб Живена е създадена, за да осигури здравословно хранене на хиляди български семейства. В серията ще откриете пълнозърнест и многозърнест хляб, високопротеинов, хляб от лимец, както и множество варианти на хляб със суперсемена.