Кой какви недвижими имоти в София търси

Купувачите на недвижими имоти в София, които търсят жилища за да живеят в тях, а не за да ги превърнат в имот за краткосрочно или дългосрочно отдаване под наем, обикновено имат специфични предпочитания и изисквания. Тези предпочитания зависят от различни фактори, включително:

  • Семейна структура и брой членове в домакинството;
  • Начин на живот;
  • Наличен бюджет;
  • Други лични приоритети.

Най-търсените недвижими имоти в София са двустайните и тристайни апартаменти

Тристайните апартаменти са най-търсените недвижими имоти в София, следвани от двустайните жилища.

Тристайните обикновено са основна цел за млади семейства с поне едно дете, докато двустайните са предпочитани от двойки, които към настоящия момент нямат деца.

Двустайните се търсят и от самостоятелни хора, които търсят своя първи имот и възнамеряват да изтеглят ипотека.

Тези апартаменти са достатъчно големи за да предлагат нужното пространство за комфортен живот, но в същото време, те не са твърде големи, което ги прави по-достъпни като цени в сравнение с по-големите имоти.

Най-търсените квартали за покупка на двустаен и тристаен апартамент са централните части на града, в това число Лозенец, Иван Вазов, Докторска градина), както и новите и модерни квартали като Младост.

Четиристайни апартаменти и мезонети в София

Хората, които купуват този тип по-просторни апартаменти, обикновено са по-заможни хора, които не само разполагат с повече средства, но имат и по-големи семейства.

Понякога такива имоти се купуват и хора, които просто търсят повече пространство и удобства, но това често не е достатъчна причина за една толкова скъпа инвестиция.

Тези жилища предлагат достатъчно стаи за всички членове на семейството, както и допълнителни удобства като тераси и повече бани, което ги прави удобни за посрещане на гости.

Тук основният интерес е към престижните, но доста по-отдалечени и по-спокойни квартали като Витоша, Бояна и Драгалевци.

Къщите стават все по-търсени на пазара за недвижими имоти в София

Еднофамилните къщи обикновено привличат семейства с деца или хора, които търсят повече пространство и самостоятелност, каквато не могат да имат в жилищна кооперация.

Осигуряват по-голямо лично пространство, градина и възможности за допълнителни удобства като гараж или басейн. Квартали с повече зеленина и спокойствие като Бояна, Драгалевци, Симеоново и Горна баня са предпочитани за търсещите подобен тип имоти.

Апартаменти в затворени комплекси

Тук целевата група са семейства, двойки и професионалисти, които търсят безопасност и удобство.

Предимствата на този вид комплекси са, че осигуряват допълнителни удобства като охрана, поддръжка на общите части, плувен басейн, фитнес зала и детски площадки.

Най-предпочитаните квартали за този тип клиенти са Манастирски ливади, Витоша, Младост и други райони с нови и качествени строежи (можете да разгледате на Oikia.com).