Важни правила, които трябва да следвате, ако имате икони вкъщи

Иконата е един от най-подходящите подаръци за новодомци. Вижте какви правила трябва да спазвате, когато получите подобен подарък или решите да подарите икона, но не знаете каква или пък хората, на които ще  я подарите не знаят как или къде да я сложат.

Първо, иконата трябва да бъде поставена на източната стена, с гръб към слънцето. В случай, че нямате подобна стена или тя е неудобна, или се пада на прозорец, можете да закачите иконата, на което и да е място в къщата, но трябва да спазвате тези простички правила.

Иконата не трябва да се слага до картини, часовници, радио и други подобни украшения. Ако искате да имате кандило, то тогава то трябва да бъде постоянно запалено, тъй като това е символ на вярата. От различни съображения ,най-често за сигурност, хората запалват кандилото по време на празници или за кратко в ранните часове на деня.

Иконата на Богородица трябва да се постави отляво на тази на Исус Христос.

Много семейства слагат различни икони, които техният род почита. Най-често това са светците, на които е кръстен някой от семейството или пък слагат икона според нуждата си.

Един от основните покровители на семейството е свети Мина. Той помага на хората да намерят своя спътник живота по-лесно, а на вече създалите семейство – да останат до последния си час заедно.

Друга икона, която също много се почита от вярващите, е иконата на свети Николай Чудотворец. Вярва се, че домът ще има благополучие и няма да има финансови проблеми, а ако някой от семейството е безработен, то той ще си намери работа в най-скоро време.

Изцелението и помощта от иконите не може да се получи самоцелно. Тяхната основна роля е да помогнат на човек да запази вярата си и по този начин да опази и душата си, тъй като тя е вечна и преминава в отвъдния свят след смъртта.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *