Бъдещето на музикална индустрия

Бъдещето на музикалната индустрия се случва сега. Промените станаха толкова явни в последно време, че музикалните футуролози едва ли преди години са очаквали толкова силни тенденции в развитието на целия музикален сектор. Обикновено темата би следвало да започне с какво се промени, но събитията са толкова много и разнопосочни, че правилният въпрос е откъде да започнем темата.

Музикалната индустрия има своите провали, успехи, и дори понякога се революционизира – поне такива са наблюденията от историята в близкото минало. Сега обаче, ние сме в това, което може да се нарече – постоянен поток относно това как се оформя тази индустрия. Има стартиращи компании, новаторски технологии, нови платформи и много млади предприемачи, които се стремят да се реализират в музикалния бизнес, за да върнат вярата на музикантите в самата индустрия.

Музиката на живо – тя е това, което движи музикантите най-много от всичко. Днес те имат освен самото свирене на живо, но и бързо заснемане и качване на събитието във видео платформи, където то продължава да живее собствен живот. Това значи много по-голямо обвързване с феновете. Отделно от това, жаждата на публиката за живи музикални събития развива нова фестивална култура, която може да се развива и онлайн. Това също носи поток от свежи финансови постъпления в индустрията и развива нова среда, алтернатива на самото живо свирене.

Стриймингът е другият голям поток, който се влива в морето на музикалната индустрия. Той обаче е още несигурно място, защото в свързан с много повече реклама и маркетинг, за да може да достигне един артист до по-голяма аудитория. Музикантите обаче затова са музиканти, не за да познават тайни на маркетинга, ами тайни на музиката. В света на споделените услуги обаче е добре музикантите да имат платформи на свое разположение, където тяхната музика може да достигне до много повече потребители.

В този ред на мисли, смарт телефоните, таблетите и другите нови технологии, които позволяват онлайн възпроизвеждане на музиката вече са ключов фактор в музикалната индустрия. Търсенето и консумацията на музика на такива устройства е средно над 80 процента на териториите където има постоянно Интернет покритие. Като потребители търсим все повече музика и все по-лесно достъпна, а тези устройства позволяват синхронизиране на търсене, предлагане и слушане на изпълненията. Бързото и лесно споделяне става директно чрез социалните мрежи, а една нова успешна мелодия много бързо пътува от мястото на създаване, до най-отдалечени кътчета където може да се търси.

Източник: https://music-store.bg/

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *