Какъв е произходът на мартениците и до къде се простира традицията

Всяка година на 1-ви март (първият пролетен месец) българите по стара вековна традиция си разменят мартениците. Те подаряват на най-близките си хора от този традиционен талисман, за който се вярва, че ще им донесе здраве и благоденствие.

Уникална по рода си в света, мартеницата може да има различна форма и изработка. Срещат се модели тип брошка, гривна за ръка, пискюл, човечета от конци или нещо друго, но онова, което остава неизменно, са червените и бели конци.

Какъв е произходът на мартениците

Мартениците представляват един вид талисман, който се счита за смесица от християнски и местни традиции, като се проявява като събирателен образ на стари тракийски традиции, асоцииращи се с нашите земи, повлияни от последващото появяване на християнството в региона.

До къде се простира традицията и кое е ново

Както казахме и по-рано, традицията повелява мартеницата да се прави от бели и червени конци или прежда. Тя може да бъде под различна форма, като гривната се счита за най-традиционна (вижте на Emart.bg).

В съвременната традиция, обаче, се прокрадват и други елементи и материали за мартеници, като например орнаменти от сини, зелени, черни и други конци, пайети, камъчета, значки и дори известни анимационни герои.

Всичко това няма нищо общо с традицията, но за мнозина това се счита за един вид пряк път към вкуса и потребностите на новото поколение потребители. В този ред на мисли, традиционната мартеница търси начин да се наложи сред съвременното общество.

Къде можем да открием тази стара българска традиция

Макар и да се срещат и в други части на Балканския полуостров и макар в наши дни традицията да може се открие и в други части на света, обичаят да се разменят мартеници е уникално явление, което произхода от нашите земи.

Да си купим ли мартеница или да си я направим сами

Винаги съществува и възможността да с направим наша собствена мартеница, макар и в търговската мрежа да се предлага огромно разнообразие от подобни продукти.

За целта не е нужно много повече от това да хванем два конеца от прежда, един с червен цвят и един бял, след което просто да ги овием един до друг, създавайки една съвсем обикновена малка мартеница.