5 метода за възпитание на детето ви

Психолозите споделят различни практики за възпитание на децата, но аз имам свои собствен поглед за това как да подходим с малките ни съкровища. Разбира се, моите методи са напълно обикновени и основно свързани с образованието и грижата за най-ценните ни хора.

1. Станете модел за подражание – в ранна детска възраст малките палавници се учат от всеки наш жест. Този факт ни подсказва, че ние трябва да бъдем внимателни при комуникацията в семейството и извън него. Контролирайте нервите и думите, които използвате, а ако случайно сгрешите се извинете и обяснете, че това е лош модел на поведение.

2. Не командвайте – не си позволявайте да налагате волята си със сила поради причината, че сте по-възрастни. Ако забележите, че детето бърка обяснете грешката по мил начин, като се стараете да изтъкнете максимално разбираеми аргументи защо не се постъпва така.

3. Поощрявайте детските успехи – ако видите някакъв талант в рожбата ви (пеене, рисуване, спорт и други) похвалете малките сладури и ги наградете подобаващо. Така ще ги стимулирате да развият способностите си в бъдеще време.

4. Обяснвайте – малките деца изпитват нужда от информация, дайте им я. Водете ги на зоологическа градина и опишете всяко едно животно и неговите функции. Отговорете подробно на всеки въпрос или жест идващ от малките златца.

5. Намалете ограниченията – много майки и татковци налагат стотици ограничения, с които си мислят, че ще възпитат детето си. За съжаление обаче присъства т.нар. ефект на бумеранга и често синовете и дъщерите ни се поблазнени от забранения плод. Внимавайте как процедирате със строгостта си.

В заключение мога да кажа:

Следвайки тези пет метода за възпитание аз смятам, че детето ще порасне в миролюбива среда и ще прави разлика между добро и лошо. Боят и наказанията са консервативни прийоми, които вместо положителен, имат отрицателен ефект. Не бързайте с психолозите, а вземете нещата в свой ръце и със сигурност ще успеете.