Сигнали за развод

Все повече мъже се провалят във всекидневните си връзки с партньорката си. С драстични последици: жените доказват повишеното чувство за собствено достойнство и казват просто “Сбогом”. Съдиите по бракоразводни дела твърдят, че исковете за развод в повечето случаи са от жени.

Изоставените мъже изведнъж стават безпомощни. Не само поради душевните си проблеми, а и при всекидневните работи, които иначе са “привилегия” на жените – пускане на пералнята или приготвяне на топла храна. И за да се спасят от глада, изоставените търсят убежище при майките си, а това създава допълнителни проблеми. Повечето от неизбежните последици са документирани в цифри:

– В Западна Европа разводите стигат до 40%
– В САЩ всеки втори брак е разтрогнат
– Куриозното е, че неуспехът не се ограничава само за първия брак. Също и втория, третия или четвъртия опит за брак се провалят. Само 50% от тези бракове са успешни.

Изоставените мъже често се утешават със секс. Това потвърждава самочувствието им, че са истински мъже. Но ефектът е почти тъжен. Мъжете трудно “преработват” в съзнанието и душата си разрушените връзки.

Алармени сигнали

Жълт сигнал

Мъже, вие имате перманентно впечатление, че собствените ви жени не ви разбират или не искат да ви разберат. Смятате, че проблемите в отношенията ви винаги ги създава съпругата. Вие не се обвинявате в нищо. Непрекъснато се ядосвате от поведението на партньорката си, но не можете да проведете нито един разумен разговор с нея. Съвместният ви сексуален живот изостава. Вие или жена ви изведнъж губите интерес към секса. Макар, че сте рядко у дома, не се замисляте за
партньорката си, която е сама там.

Червен сигнал

Вие почти не си говорите и ако го правите, то никога не е заради вас самите. Нямате вече никакъв съвместен сексуален живот. Интересът към партньора ви е напълно изчезнал. Вие или партньорът ви си имате приятел и нямате никакво угризение на съвестта.

Тъмночервен сигнал

Партньорът ви е напълно безразличен към вашето поведение. Все му е едно дали сте агресивни или внимателни. Съпругата ви не реагира на никакви заплахи, например лошите последствия от един развод.

Терапевтите съветват:

– Конкретизиране на любовта. Тя трябва да се изявява всеки ден. Само безбройните признаци на любов укрепват връзката между двамата: погледи, жестове, докосване и внимание (това включва дори и букета цветя). Така хармонията се запазва за дълго време.
– Откровени разговори вместо караници. Много връзки умират, защото не се обсъждат проблемите и нуждите. Когато се говори за чувствата и желанието, много неща се изясняват и могат да се толерират от партньора. Но мъжът по-трудно говори за личните си проблеми, отколкото жената.