Кафе и чай пазят от инсулт

кафето и чая предпазват от инсултУчените твърдят, че ежедневната употреба на кафе и чай, ще увеличи защитата срещу инсулт. За да стигнат до този извод, експертите са изследвали 85 000 японски граждани, в продължение на цели тринадесет години.

Резултатите доказват, че комбинацията на зелен чай и кафе намаляват риска от инсулти благодарение на доброто взаимодействие между напитките. Така например ако пиете по три чаши от чай дневно това води до минимален шанс за инсулт оценен като 14 на 100.

В проучването се е обърнало внимание на няколко важни фактора, сред които са здравословно състояние на лицата, вредни навици (алкохол и цигари), пол, възраст и някои други. По-голямата част фенове на кафе били младежи и пушели цигари, а привържениците на зеления чай харесвали физическите натоварвания и спорта.

Изследователите заявяват, че кафето има съдържание на няколко химически вещества, които помагат за по-доброто ни здраве, като към тях спадат кофеинът и хлорогеновата киселина. Що се отнася до зеления чай, той съдържал “катехини“ осигуряващи добра защита за кръвоносните съдове на хората.

Веднага след появата на резултатите много японци и не само са били учудени от факта, че кафето може да бъде и полезно. Естествено няма как да не вярваме на медиците, които толкова дълго са работили, за да стигнат до тези заключения.

Разбира се, силното кафе е способно да действа отрицателно на хора с лабилна нервна система, диабет или изпитващи проблеми с високо кръвно налягане. Консумирайте умерено ако искате да избегнете евентуални проблеми свързани с безсъние, поява на нерви, треперене и прочие.

Зеленият чай и кафето се използват и при хранителни режими, за които аз ви съветвам да се консултирате с диетолог или поне личния ви лекар. Той ще определи съответните количества и комбинации, така че да постигнете желания здравословен ефект. Надявам се, че статията ми е била интересна за вас и очаквайте още по темата.