За безопасността на шофьорите и пешеходците

Внезапна повреда

Един шофьор може да предприеме ремонт с по-голяма сигурност, ако добре познава своята кола. Когато купувате нова кола, внимателно я изпробвайте заедно с представител на фирмата продавач. Също така е необходимо обстойно да изучите инструкциите на конструктора, описани в принадлежащата към колата книжка.

Често в такъв порядък могат да се разкрият и слабите точки, които може да притежава автомобилът. Що се отнася до електрическото оборудване, запомнете добре всички видове лампи, необходими за различните светлини. Убедете се, че притежавате пълна колекция от резервни крушки. Неотложно изучете най-бързия начин за тяхната подмяна.

Ако добре сте опознали колата си, можете да откриете всички неприятни механични нередности в охладителната система и да замените повредените елементи, в това число и ремъка на вентилатора. Акумулаторът също дава много сигнали още преди окончателното му излизане от строя. С просто око се виждат и протрити сектори на електрическите кабели и могат веднага да се изолират, преди да са дали “късо”.

Необходими инструменти

Съвременната кола има в багажника си ключове, крик, приспособления за смяна на гума, помпа. Но един по-пълен комплект, съставен от вас, може да съдържа още:

– Голяма и малка отвертка, малки и големи клещи и един здрав чук
– Здраво и сигурно специално метално въже за теглене на буксир, червено флагче за маркиране на буксираното въже, изолирбанд и здрав изолиран електрически кабел с по-голям метраж.
– Две портативни електрически лампи: едната с червена мигаща светлина, за да предупреждава другите участници в движението нощем, когато ви се е наложило внезапно да спрете на пътя, другата – обикновена, за да можете да си светите за откриване и отстраняване на възникналата механична повреда. Задължителен е и светлоотразяващият червен триъгълник.
– Няколко чисти и сухи кърпи, чисто парче брезент (ако се наложи да легнете върху него), една стара кърпа и мокра гъба, добре опакована в найлонова торбичка.
– Едно дървено трупче с размер 8 х 10 х 30 см., което при извънредна ситуация може да послужи за подпиране на колата, например при наложителна смяна на гумата.

Сигнализация

Ако колата ви се повреди на пътя, първото ви задължение е бързо да установите дали не представлява опасност за другите участници в движението, особено нощем. След това се опитайте да преместите автомобила извън пътното платно. Ако това е невъзможно, поставете веднага на необходимото разстояние светлоотразяващия червен триъгълник. Същата работа ще свърши и червената мигаща лампа.

Пешеходецът

В миналото хората са се движели по улиците, като са давали предимство на уважаваните особи и жените да се движат на по-удобната страна – край сградите. Днес опасностите за пешеходеца са много повече. Той е задължен да внимава. Правилникът за движение на моторните превозни средства му дава някои предимства. Най-сигурно го предпазват светофарите. Но, разбира се, куртоазията остава в сила. Не “напредвайте” по тротоара с поглед, забит в земята, без да ви е грижа, че ще блъснете този, който задминавате или срещате. Разминавайте се с насрещния от дясната страна, а от ляво изпреварвайте човека пред вас. Ако сте блъснали по невнимание някого, извинете му се. Не спирайте изведнъж, ако не сте се огледали предварително, за да се уверите, че няма да попречите. При пресичане на зелен светофар, оставете началническата стъпка и побързайте. Ако шофьорът ви е дал предимство да пресичате улицата, също побързайте и не забравяйте да му кимнете в знак на благодарност. Бебешката количка няма предимство. Изчакайте пътят да се освободи. Ако преминаването по улицата е затруднено, се дава предимство на възрастните, инвалидите, хората с недъзи или носещи тежък багаж.

Най-доброто място, т.е. покрай сградите, отстъпете на човека, когото искате да уважите, ако вървите до него или го срещнете. Така постъпват майките, когато вървят с децата си, защото това място е по-безопасно. Но при дъжд “обърнете” протокола и сменете местата, защото там изтича водата от улуците.