Разходките всеки ден са полезни, разберете защо?

Ако нямате поне 20 минути ходене на ден по график, пропускате много. Мислейки креативно, намалявайки стреса, по-добра концентрация – ходенето може да бъде лек за творческа криза, основното е да ги правите редовни.

Сега много хора страдат от ниска подвижност, въпреки че само 15–20 минути ходене всеки ден могат да излекуват всички симптоми на това проклятие на нашето време.

 Емоционална рецесия, стагнация, липса на нови идеи – ходенето помага да се възстановите от тези проблеми. Но как можете да се насилите да излезете от къщата, ако не сте свикнали да ходите всеки ден? Ето някои факти, които ще ви убедят да приемете този здравословен навик. Предлагаме Ви прекрасно място за релаксация и нощувка в близост до гората, за да можете да се насладите на почивката и тишината. В близост има и гора в която можете да се разходите и насладите на чистия планински възхуд. Почивката в къща за гости Кристал в Триград е незабравима, тъй като е съчетана с бързо наспиване, добра домашна храна, качествени продукти, мед, чай, яйца , мляко и т.н.

Ходене – какво може да бъде по-лесно?

Просто напускаш къщата и отиваш където и да погледнеш. Въпреки това за мнозина това е труден тест. Дори излизайки на разходка, много хора предпочитат да седнат някъде в кафене близо до дома си, да седят там два часа и след това да се приберат вкъщи с такси. Като цяло всичко това е тъжно, а междувременно простите разходки могат да ни дадат толкова много …

Наздравете и рестартирайте

Изследователи от Университета в Единбург твърдят, че ходенето в зелени площи, например в парк в града или в гората, ако живеете в покрайнините, облекчава умората и облекчава мозъка, докато излагането на слънце облекчава чувството на летаргия и увеличава производителността.

Помислете за последния път, когато сте ходили. Възможно ли е да останете летаргични след разходка, разбира се, ако сте спали добре и не сте болни? Например след разходка ми е много по-лесно да се принудя да направя необходимите неща, било то спорт, почистване на къщата или нещо друго.

Що се отнася до разтоварването: намирайки се в затворено пространство, вие не се разсейвате от странични стимули и сте напълно потопени в проблемите си. На чист въздух и особено сред природата сте заобиколени от много дразнители, които ви пречат да се потопите в бездната на вашите проблеми.

От моя собствен опит мога да кажа, че работи: когато сте натоварени с вашите проблеми, вие напускате къщата (разбира се, с музика в плейъра си) и обикаляте из града, сами по себе си възникват готини оптимистични решения на проблемите и се прибирате в прекрасно настроение. Най- лесно е да сте в близост до гората, ставате и хайде на разходка за раздвижване на тялото и чист въздух, препоръчваме Ви разходка в Западните Родопи и почивка поне за около 1 седмица, в къща за гости в Триград. Ще се насладите на домашните мекици с домашно сладко и в същото време ще можете да изгорите ненужните калории чрез разходка в гората.

Концентрация и сила на волята

Както знаете, способността ни да се съсредоточим и силата на волята не са неограничени ресурси и до края на работния ден те са практически изчерпани.

Ако всеки път, когато имате желание да проверите акаунта си в социалните медии или отидете на някакъв развлекателен сайт, замените това забавление с 15-минутна разходка, усещането ще бъде съвсем различно.

След ходене ще имате повече енергия, мислите ще станат по-ясни и ще бъде по-лесно да се концентрирате върху работата след почивка.

Повече творческа енергия

Изследванията на Джефри Санчес-Бъркс и Сантай Ким от Мичиганския университет показват, че ходенето увеличава способността да мислим креативно.

Проведени са общо пет проучвания, включващи 400 студенти. Един експеримент сравнява способността за решаване на проблеми при различни условия: седене в затворено пространство, ходене по дадена пътека и ходене по свободна траектория без ограничения.

В последния случай учениците показаха по-голяма гъвкавост и оригиналност при решаването на проблеми, което изглежда потвърждаваше метафората на творческия процес „мислете широко, надхвърлете границите“. В този случай – извън помещенията и посочения маршрут.

Седнете възможно най-малко; да не се доверяваме на нито една мисъл, която не се е родила във въздуха и в свободно движение … Заседналият живот – вече казах веднъж – е истински грях.

Освен това вземете със себе си на разходка тетрадка и химикалка. Изведнъж вдъхновението ще ви атакува и спешно ще трябва да запишете неуловимите идеи.

Как да организираме разходки

Може да изглежда, че няма време за разходки сутрин или вечер, но това е просто илюзия. В края на краищата трябва да намерите само 20 минути.

Можете да “разхождате” определеното време по обяд, например, да отидете в кафене, което е малко по-далеч от вашия офис от обикновено. На сутринта можете да се разходите до отдалечена спирка на градския транспорт или далечна метростанция.

По време на сутрешна разходка можете просто да оставите мислите си да се носят свободно или да си зададете някаква цел, преди да излезете: решете проблем, измислете концепция, очертайте план за деня. Можете да направите същото по време на вечерната крайбрежна алея – просто си поставете цел и оставете мислите си.

Време и разнообразие

Можете да изберете всяко време за вашата разходка. Например, някои хора предпочитат да ходят по-близо до нощта. Да, те не се възползват от слънчевата светлина, но такива разходки могат да имат успокояващ ефект: минимум хора и автомобили, нощна прохлада и спокойствие.

Някои хора предпочитат да отидат на разходка веднага след работа – за да се затоплят след един ден на офисната маса и да освежат мислите си.

Като цяло, ако наистина не ви се разхожда в свободното си време, опитайте да го правите по различно време на деня. Може би това е така.

Сега за маршрута. Разбира се, по-добре е да изберете природни зони: разхождайки се в гората или в парка, вие облекчавате стреса и като цяло подобрявате настроението си.

Дори последиците от хроничния стрес са по-лесни за премахване в естествени условия: налягането се стабилизира, мускулното напрежение намалява и количеството хормони на стреса намалява.

Но за хората, живеещи далеч от паркове и природни зони, има една утеха – нивото на творческа енергия не зависи от маршрута .

Проучване от университета в Станфорд установи, че ходенето е по-полезно за творчески задачи, отколкото седенето. Резултатите от изследването са повече от впечатляващи: докато ходите, творческото мислене се подобрява с 60%.

Освен това  креативността се увеличава от самия процес на ходене, а не от съзерцаването на красотите на природата . Може би вашият стрес няма да бъде намален толкова ефективно, колкото в лоното на природата, но креативността така или иначе ще бъде на ниво.

Така че, има достатъчно причини да ходите на разходка в близост до природата и гората. Ако статията Ви е харесала и искате да си починете далеч от града на тихо, спокойно и прекасно място в близост до природата заповядайте в къща за гости в Триград, Западните Родопи в близост до Триградското ждрело и Ягодинската пещера.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *