Работа от къщи по време на пандемия

Дистанционна работа по време на карантина: предимства и недостатъци

Това, което се случи след пандемията, е, че много хора започнаха да работят дистанционно. По-голямата част от населението е преминало към работа от разстояние, но преходът към нея беше принудителен. Не може да се спори, че смесеният формат на работа, онлайн + офлайн, е най-ефективен. След края на карантината, разбира се, почти цялата част от населението ще се върне към нормалния си начин на работа.

Дистанционната работа има предимства и недостатъци.

Предимства

– Ако вашите колеги могат да поемат част от отговорността върху себе си и да оправдаят оказаното им доверие, тогава можете да достигнете ново ниво на сътрудничество. В такъв случай може да им се доверите повече и ще контролирате по-малко.

– Можете да изберете удобен работен график, който съответства на вашите възможности. Дистанционната работа е идеална за хората тип „сова“: сутрин е по-добре да не ги ангажирате много, но вечер те намират вдъхновение.

– Няма нужда да губите време в път. Няма да ви се налага да стоите в задръствания от един до три часа. Задайте си въпроса колко  работа може да се свърши през това време!

– Не се разсейвате от телефонни обаждания, разговори с колеги, безполезни и продължителни срещи и т.н. Можете да се съсредоточите върху работата и да бъдете по-ефективни.

– Можете да планирате работа през деня, както искате. Можете да станете рано, да работите рано сутринта и да се разхождате или да се отдадете на лично време следобед. Може и да вършите основната си работа вечер. Можете да си вземете почивен ден по всяко време.

Недостатъци

Дистанционната работа обаче има и недостатъци. Най-големият недостатък е свързан с биологичната природа на хората, която често се пренебрегва. Много малък процент от хората имат мотивация, самоорганизация, дисциплина и отговорност, особено ако работодателят няма възможност да контролира отдалечения работник. Следователно, в процеса на отдалечена работа, могат да възникнат следните трудности:

– Невъзможност да се разпредели необходимото количество време за работа, особено ако цялото семейство е в карантина у дома.

– Без надзор от работодателя се увеличава вероятността служителят да работи по-неефективно и да започне да “възпрепятства” работата.

– Чувството за екип, солидарност и участие в обща кауза се губи.

– За да работите дистанционно, трябва да притежавате подходящите качества и умения. Следователно само малка част от екипа ще може ефективно да извършва ефективно дистанционна работа.

Източник: Намери Работа

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *