Почивка в планината – подобряване на здравето и настроението

Летни почивки в  планината са чудесен подарък за здраве, красота и форма. Планинският климат ще успокои нервите ви и като нищо друго ще укрепи здравето ви. Докато се разхождате в планината, можете да подобрите състоянието на ставите и мускулите, да се отървете от наднорменото тегло и да укрепите имунната система.

Имате желание да си починете от големият град, летните горещини и мръсният въздух.

Каним те на едно приказно място за почивка и релакс в Западните Родопи, къща за гости в Триград. Къща за гости Кристал е едно приветливно и приятно място за почивка, имаме всички удобства на вашият дом, плюс  прекрасна природа, която ще Ви зареди с положителна енергия и емоции.

  • дихателната система,
  • щитовидната жлеза,
  • да бъдеш с наднормено тегло.

Трябва обаче да се подготвите за такава ваканция и да спазвате правилата за безопасност. Въпреки че пътуването до планината е здравословно за повечето, струва си да се знае, че планинският климат не е от полза за всички.

Ползи за здравето от това да си в планината

В планините са чести скокове на температура и налягане. Това принуждава тялото постоянно да се адаптира към новите условия и по този начин то става по-устойчиво на болести. Лекарите препоръчват планински ваканции за хора, страдащи от анемия, респираторни заболявания и свръхактивна щитовидна жлеза.

Планинският климат кара човек да диша по-бързо. Чрез по-дълбоко вдишване белите дробове стават по-ефективни. Освен това се появяват промени в състава на кръвта. Оказва се, че след известно време в планините се увеличава броят на еритроцитите и съдържанието на хемоглобин в кръвта. Това е следствие от повишената активност на хемопоетичните органи, по-специално костния мозък.

Почивка в планината – подобряване на здравето и настроението

На височина над 1500 метра над морското равнище въздухът е чист, без бактерии и алергени. Ето защо туризмът в планината е идеален за тези, които страдат от бронхиална астма, атопичен дерматит, както и за тези, които лесно се заразяват с инфекции. Благодарение на чистия планински въздух, туристите рядко настиват, въпреки внезапните промени в температурата и влажността.

Планините са добра идея за тези, които са под стрес. Монументалната тишина и красивите гледки успокояват нервната система. Разхождайки се по пътеката или просто гледайки върховете, е невъзможно да мислите за ежедневните грижи. Изкачвайки се по планините, е по-лесно да се разбере, че проблемите, с които хората се сблъскват ежедневно, не струват толкова много нерви.

Аклиматизация на тялото към планински климат

В планините въздушното налягане намалява с увеличаване на надморската височина. Колкото по-високо, толкова по-хладен и сух въздух. Тялото трябва да свикне с разредения въздух и ниското съдържание на кислород. За да осигурят на тялото правилното количество кислород с увеличаване на надморската височина, белите дробове трябва да получават все повече и повече въздух. Освен това кръвта трябва да съдържа повече червени кръвни клетки, които носят кислород.

Следователно, първият отговор на тялото на увеличаване на надморската височина е увеличаване на скоростта на дишане и увеличаване на производството на еритропоетин от бъбреците. Първите нови еритроцити се появяват след 4-5 дни, но след седмица броят им се адаптира към новите условия. Без аклиматизация човек, транспортиран от низината до височина 7500 м над морското равнище, губи съзнание след около 10 минути. Неговата смърт настъпва малко след това.