Отзивчиви уебсайтове срещу специализирани мобилни уебсайтове

Отзивчиви уебсайтове срещу специализирани мобилни уебсайтове

Кое е най-доброто, адаптивен уебсайт или отделен мобилен уебсайт?

Начинът, по който влизаме в интернет, се е променил много през последните 10 години и всъщност повече от 50% от всички интернет потребители сега разглеждат уебсайтове на мобилни устройства. Имайки това предвид, за собствениците на фирми е изключително важно да гарантират, че имат напълно оптимизиран и удобен за мобилни устройства уебсайт.

Когато става въпрос за удобни за мобилни устройства уебсайтове, обикновено има две налични опции, адаптивен уебсайт или специален мобилен уебсайт. В тази статия ще обсъдим и сравним разликите между адаптивните уебсайтове и специализираните мобилни уебсайтове, за да можете да решите кой е най-добрият за вас.

Специализирани мобилни уебсайтове

Какво е специален мобилен уебсайт?

Специалният мобилен уебсайт е напълно отделен от вашия основен уебсайт и е проектиран специално за мобилни устройства. Достъпът до тях често се осъществява чрез отделен URL адрес или поддомейн, например m.yoursite.co.uk, и потребителите на вашия основен уебсайт се пренасочват към мобилния сайт, ако бъдат идентифицирани като използващи мобилно устройство.

Предимства на специализирани мобилни сайтове

 • Потребителско изживяване – специализираните мобилни сайтове са проектирани специално за мобилни устройства, така че на теория те трябва да предоставят оптимално мобилно потребителско изживяване.
 • Спестяване на разходи (когато актуализирате съществуващ сайт) – ако имате съществуващ уебсайт за настолни компютри, който не е удобен за мобилни устройства, тогава често е по-евтино и по-бързо да създадете отделен мобилен уебсайт, вместо да преработвате и изграждате наново съществуващия си уебсайт, за да бъде отзивчив.

Минуси на специализираните мобилни сайтове, разказани ни подробно от miroslavakortenska.com

 • Трудна поддръжка – наличието на две отделни площадки означава удвояване на необходимата поддръжка.
 • Липса на съдържание – най-общо казано, повечето специализирани мобилни уебсайтове нямат същото ниво и качество на съдържанието, което показват техните колеги за настолни компютри.
 • Лесен за пренебрегване – тъй като повечето хора в бизнеса седят зад настолен компютър, е лесно да забравите и пренебрегнете вашия мобилен сайт, особено когато това е допълнителен уебсайт, който трябва да се актуализира отделно.
 • Отмираща практика  – харесвате или не, специализираните мобилни сайтове са отмираща практика. Въпреки това може да се твърди, че те все още имат своето място за уебсайтове, които се удвояват като мобилно приложение, например Facebook и Youtube.

Отзивчиви уебсайтове

Какво е отзивчив уебсайт

Целта на адаптивния уеб дизайн е да има един уебсайт, който отговаря на устройството и размера на екрана, на който се гледа.

Плюсове на адаптивните уебсайтове

 • Лесна поддръжка – поддържането на един уебсайт е много по-лесно от поддържането на два отделни уебсайта. Това също така означава, че всички потребители ще получат вашето актуализирано съдържание незабавно, независимо на какво устройство са.
 • Спестяване на разходи – ако започвате от нулата или планирате да преработите съществуващия си уебсайт, много по-рентабилно е да създадете един адаптивен уебсайт, отколкото два отделни уебсайта.
 • Работи във всички платформи – При условие, че работите с агенция за уеб дизайн, която изгражда сайта правилно, ще има много малко начини за промяна на кода, за да може той да работи бързо във всички платформи.
 • Последователен вид и усещане – тъй като това е един уебсайт, потребителското изживяване и вид и усещане остават еднакви на всички устройства.
 • Чудесни за SEO – Всяко съдържание и работа, които вършите за подобряване на SEO на уебсайтовете си, ще бъдат достъпни на всички устройства. Отзивчивите уебсайтове също освобождават SEO мениджърите от притесненията за пренасочвания от специален мобилен сайт и възможните въздействия, които те могат да имат.

Минуси на адаптивните сайтове

 • Повече активи за зареждане – тъй като отзивчивите сайтове трябва да работят на всички устройства, те обикновено имат голям размер на файла и повече активи за зареждане.

Заключение

Може да се твърди, че няма правилен или грешен отговор, когато избирате между адаптивен и специализиран мобилен сайт, стига да предоставяте най-доброто изживяване за вашите потребители. Въпреки това, от разглеждане на високо ниво на точките по-горе става ясно, че в повечето случаи един отзивчив уебсайт е най-добрият път.