Когато бебето ви не иска да се оригне, опитайте тези 10 съвета за оригване

1. Кога трябва да оригвате бебето си?

Успехът на оригването на бебето често се определя от това кога го правите.

По време на хранене някои бебета трябва да се оригнат няколко пъти. Други ще трябва да се оригнат още веднъж след това. Честно казано, това зависи изцяло от вас и вашето дете.

И двете ми дъщери например имаха връзки на езика, докато аз имах свръхактивно оригване. По принцип по време на всяко кърмене момичетата ми поглъщаха много въздух и се оригваха многократно. Най-често се оригвахме, когато сменяха страните си. Имаше обаче моменти, в които трябваше да спрем кърменето и да се оригнем, защото бяха погълнали голямо мехурче въздух.

2. Експериментирайте с различни позиции.

Когато най-разпространената позиция за оригване (през рамо) се провали, е време да помислите нестандартно. Нека разгледаме още няколко варианта! Не забравяйте да се снабдите с необходимото количество кърпички от тук, ще са ви нужни, защото при оригване често се случва бебето да повърне.

– От рамо на рамо: Добре, това е само приятелско напомняне да проверите позицията си два пъти. Уверете се, че главата на бебето е по-високо от нивото на раменете ви и че коремът и гърдите му са леко притиснати към вас. С едната си ръка подпирайте врата и горната част на гърба му, а с другата го потупвайте. – С лице надолу в скута: Поставете бебето с лице надолу в скута си, като единият му крак е леко притиснат в корема му, а другият е под главата му (само се уверете, че все още поддържате главата му). Ръката ви трябва да подпира главата му и да я обръща настрани. С другата потупвайте или масажирайте гърба му.

3. Променете позициите на ръцете си

Когато става въпрос за оригване на бебето, открих, че позицията на ръцете ви е от решаващо значение.

Вече обсъдихме значението на прилагането на натиск върху корема на бебето. Когато бебето ви отказва да се оригне, правилният натиск може да помогне. Прилагането на прекалено силен натиск обаче може да доведе до изплюването му. Затова с дланта на ръката си леко натиснете стомаха на бебето. По-близо до гърдите понякога е по-ефективно, докато при пъпа понякога е по-ефективно.

4. Масажирайте гърба нагоре.

Потупването на бебето по гърба понякога може да е прекомерно. Може да се получи дискомфорт (който води до плач и повече задържан въздух) или дори рефлукс.

Ако случаят с вашето дете е такъв, опитайте вместо това да масажирате нежно гърба му. Въртете дланта си нагоре по гърба на бебето, като натискате силно. Представете си, че нежно вкарвате мехурче въздух в стомашно-чревния тракт на бебето.

5. Изправете се и седнете.

Този трик беше много забавен за използване! Повдигнете бебето си до изправено положение за няколко секунди, докато то седи в скута ви, след което го сложете обратно да седне. След това потупването ще се възобнови. Не съм лекар, но забелязах, че промяната на положението на бебето ми помага на въздуха да преминава през стомаха му.

6. Крака на велосипед

Ако бебето ви все още има проблеми с оригването въпреки тези полезни позиции, е време да опитате няколко упражнения.

Поставете бебето си по гръб, в хоризонтално положение. Внимателно завъртете крачетата му към стомаха, едно по едно. То върти педалите на велосипеда си точно както бихте очаквали. Тази позиция трябва да изправи стойката му, като същевременно прилага лек натиск върху корема му на смени.

Направете си игра, докато правите това упражнение! Добавянето на малко забавление към рутинните занимания на вашето бебе може да му помогне да спре да плаче и да се съсредоточи върху нещо друго, различно от болката.

7. От лакътя до коляното

 Това упражнение е подобно на упражнението за крака на велосипед, само че вместо да въртим краката му, просто вдигаме единия крак до противоположния лакът. Не е необходимо да докосвате лакътя и коляното му (кръглото му коремче вероятно ще пречи), но трябва да се опитате да придвижите коляното му нагоре, докато не усетите съпротивление.

8. Направете пауза за момент.

Отделете 5 минути за себе си. Време е да станете и да си починете, ако дотогава бебето ви не се е оригнало. Дръжте го, препашете го или се разходете с него. Тази кратка почивка има две цели: тя дава на бебето необходимото време за оригване (въздухът може да се движи до една минута) и позволява на задържаните газове да излязат.

9. Бебешко скачане

Във връзка с това е възможно подскачането с бебето да е точно това, което лекарят е назначил! Опитайте да подскачате из стаята с бебето на ръце или в бебешка количка.

Този съвет за оригване отново служи за няколко цели.

Като начало успокоявате бебето си. Когато то изпитва болка поради задържани газове, успокояването му понякога е най-доброто, което можете да направите. Второ, докато подскачате, вие леко притискате стомаха на бебето си. И накрая, с ритмични движения освобождавате въздушния мехур нагоре и навън от стомаха му.

10. Бебета, които се оригват, докато спят

Ами ако бебето ви заспи, без да се оригне? Този сценарий, от друга страна, понякога може да бъде решение сам по себе си. Важно е да запомните, че не всички бебета имат нужда от оригване! Няма нищо страшно, ако бебето ви заспи без оригване! Може да не се налага да полагате усилия, за да изкарате въздуха от него. Когато бебето ви вече е сънливо и отпуснато, това важи особено за храненето насън или нощното хранене.

Ако обаче забележите, че скоро след това то се събужда с очевиден дискомфорт, може да опитате да оригнете бебето си, докато спи.