Керамични плочки за баня

bani Плочките за баня се предлагат в голямо разнообразие от цветове и размери, благодарение на което всеки може да създаде желания дизайн в своята баня. Някои производители предлагат комбинирани цветови серии плочки както за стена, така и за под, което дава възможност за съчетаване.Но преди да изберете най- подходящите, трябва да знаете някои основни неща.

В зависимост от устойчивост на абразия, дебелина, глазура и цялостната издръжливост на плочките, те се разделят на пет групи.

Първата от тях са най-подходящи за подови настилки на бани; вторите за всички помещения в дома с изключение на входа и кухнята; третите за всички жилищни и търговски помещения; а четвъртата и петата група са предназначени за обществени помещения, където трафикът от пешеходци е голям.

За банята може да изберете матирани или гланцирани плочки. Вторите са много по- водоустойчиви, тъй като глазурата им не пропуска влага. Матираните керамични плочки са предназначени за стенни покрития, с изключение на местата около вани, душове и мивки.

Изборът на цвят също е важен. По- малката баня може да изглежда визуално по- голяма, ако изберете по- светли цветове за плочките. С твърде много цветове  банята изглежда претрупана и разваля усещането за спокойствие. Затова може да използвате малко плочки в друг цвят като акцент. За пода е добре да изберете по- топли цветове или плочки, имитиращи дърво, които да направят помещението много уютно.

В зависимост от формата, плочките са квадратни или правоъгълни. Ако поставите квадратни плочи по диагонала. Ще създадете по- различен визуален вид на банята. Може да изберете плочки със специални форми като акцент. Ако нямате опит в поставянето им, най- добре се доверете на професионален специалсит, за да не се наложи да купувате нови плочки.

Преди да закупите желаните плочки за баня, изчислете точно колко квадратни метра са ви необходими. Вземете допълнително, за да осигурите в случай на счупване или грешка.