Какво да правя, ако не ми се обадят след интервю

Когато сме ангажирани в търсенето на нова възможност за работа, превръщаме всичките си очаквания в нея. Особено когато свободното място, което сме избрали, ни интересува и вълнува. Това означава, че ако компанията не е била ясна, когато трябва да ни каже как ще продължи процедурата и все още нямаме никакви новини от какъвто и да е вид, изпитваме известна нервност .

Освен това в тази част от процеса ни нападат много съмнения. Мога ли да се обадя на интервюиращия, за да попитам как напредва процесът? Колко време трябва да чакам, за да го направя? Добре ли ще бъде да му напиша имейл? 

Колко време отнема да ви се обадя след интервю за работа?

Няма определено време. В зависимост от компанията и процеса, може да отнеме повече или по-малко време, докато ви се обадят. Също така е вярно, че има компании, които нямат установена политика да се обаждат на всички онези кандидати, които са били част от процеса, дори ако в крайна сметка не са избрани.

За да получите представа колко време ще отнеме на компанията да ви се обади след интервю, трябва да попитате директно. С други думи, когато сте поканени да задавате въпроси в интервюто, би било добре да се интересувате как ще протече процесът и какви ще бъдат стъпките, които трябва да следвате . 

Как да следим процеса след интервю за работа?

Изчакването след интервю за работа е въпрос на търпение и знание как да процедирате. Преди да се свържем с компанията, за да попитаме как върви процесът, трябва да бъдем предпазливи. Поради тази причина винаги се препоръчва  проследяване:

Разберете в интервюто, и попитайте как ще продължи процесът, кога ще се свържат с вас и по какъв начин.

Имайте ясни канали за контакт, знайте какви са предпочитанията на компанията (телефон, имейл, и т.н. ).

Винаги действайте с благоразумие и уважение изчаквайки определеното време.

Компаниите като цяло и отделите по човешки ресурси в частност имат много големи обеми работа. Следователно е нормално процесът на подбор да отнеме време за разрешаване или да възникнат съмнения относно кандидатите. Затова е препоръчително да бъдете внимателни и да обръщате внимание на сигналите, изпращани от компанията по време на интервюто или самия процес.

Въпреки това, ако имате съмнения и смятате, че е подходящият момент да се свържете с компанията, по добре да го направите. С това ще покажете, че ви е интересно да сте част от тяхната организация, че сте сериозен и отговорен човек.

Можете да започнете с имейл, което е по-малко директна опция от телефонното обаждане. Винаги го правете с уважение и като използвате здравия разум.