Изображения с висока и ниска разделителна способност – какво да използвате и кога?

Изображения с висока и ниска разделителна способност – какво да използвате и кога?

Когато работите с дизайнери на брошури, може да бъдете помолени да предоставите изображенията си като „висока резолюция“. Първо трябва да определим какво е изображение с висока резолюция (hi-res) и изображение с ниска разделителна способност (ниска разделителна способност) и какво да използваме и кога. И така, какво представляват изображенията с висока и ниска разделителна способност?

Изображения с ниска разделителна способност

Това са изображения, които са 72dpi и обикновено имат RGB цветова настройка. Те са форматирани за използване на екрана (като уебсайтове и социални медии).

Изображения с висока разделителна способност

Традиционно това са изображения с разделителна способност от 300 dpi (в действителен размер) и повече. Те са форматирани за използване в печатната индустрия и обикновено имат цветова настройка CMYK. Необходимият dpi (точки на инч) за печат е по-висок от необходимия за вашия екран, така че въпреки че изображението изглежда добре на монитора ви, когато се отпечата, то може да стане замъглено или пикселизирано.

Така че основната разлика между 2-та формата е, че изображенията с висока разделителна способност се използват главно за печат и широкоформатен графичен дизайн, като например работа по дизайн на изложби, което изисква повече точки на инч (dpi), отколкото изображенията с ниска разделителна способност, които се използват главно за екран и може да бъде само 72 dpi, включително работата на работните приложения, извършена от дизайнери на икони .

Разбира се, винаги има изключения от правилата, тъй като сега с въвеждането на монитори и дисплеи с по-висока разделителна способност може да се наложи вашите изображения да бъдат с по-висока разделителна способност (или да съдържат повече пиксели) от стандартните 72dpi.

Не спестявайте!

Друго нещо, което трябва да имате предвид е, че когато купувате изображения от онлайн библиотека с изображения (като iStockphoto, Shutterstock), най-евтиният вариант не винаги е най-добрият.

Винаги препоръчваме да закупите изображение с възможно най-високо качество (или най-големия размер на файла), тъй като това ще ви спести необходимостта да се връщате и да купувате версия с по-високо качество на по-късна дата, ако решите, че искате да използвате изображение, което сте избрали за вашия уебсайт в брошура или годишен отчет и др.

Все още не сте сигурни какво да изпратите на дизайнера

Ако имате някакви съмнения, винаги изпращайте изображение с висока разделителна способност на дизайнера, той може след това да преоразмери или изреже до необходимия размер от това, докато разделителната способност на изображение с ниска разделителна способност не може да бъде увеличена или увеличена, тъй като това би причинило замъгляване или пикселизиране.

В обобщение от https://samotnata.com

Изображения с висока разделителна способност – 300 dpi и повече, използвани за печатната индустрия, голям размер на файла, високо качество

Изображения с ниска разделителна способност – 72dpi – 150dpi, използвани за екранни приложения, малък размер на файла, ниско качество