Значението на иконата на Богородица “Ароматен цвят”

  Иконите на Богородица са особено обичани и почитани от вярващите. Милостивата Небесна Царица е най-добрият молитвеник и молител за покаяли се грешници пред Сина. На иконата „Ароматен цвят“ на Пресвета Богородица те се молят, когато искат да очистят душата от греха, да се отърват от депресията, да укрепят вярата и да се възстановят от тежко заболяване и стерилитет.

Историята на иконата „Ароматен цвят“

  Православният образ на Божията майка “Ароматен цвят” принадлежи към типа “Одигитрия” и има голяма прилика с иконата “Безцветен цвят”. Разликата се крие в цветето, което Богородица държи в ръката си. На иконата „Ароматен цвят“ винаги е бяла лилия. Поради тази причина и двете икони се считат за едно и също изображение на Пресвета Богородица.

  Традиционната иконопис изобразява фигурата на Небесната царица до кръста. С едната си ръка държи благославящия Младенец Исус Христос, с другата – клон с цъфнали лилии. Бялата лилия на иконата е символ на девствеността и чистотата на Пречистата Дева.

  Прототипът на иконата е свързан с Гърция, Свети Атон. Монасите-иконописци са създали иконата през 16-17 век. С поклонниците изселването завършва в Русия през 17-18 век. Руските иконописци рядко се обръщат към този образ. Съществуващите списъци са най-често гръцки букви. Най-известната икона “Ароматен цвят” се намира във Воронеж. Сюжетът на иконата е свързан с молитви, прославящи Богородица, където Пречистата Дева Мария се сравнява с „неувяхващ, благоуханен цвят“.

Значение и почитане в православието

  В образа на Дева с цвете-символ на чистотата е предадена една от основните догми на християнството: Дева Мария е била и остава девствена и непорочна. Божественото Младенецът също е чист и безгрешен и благославя православните християни за праведни дела. Официално установеният ден за почитане и възпоменание на всички добри дела на Пресвета Богородица е 28 ноември.

Какво се иска пред светия образ?

  Не всяка църква има иконата „Ароматен цвят“. Преди този образ на Дева най-често се молят омъжените жени и момичета. Те питат Пресвета Богородица: възпитават в разрешаването на семейни конфликти; да дари щастието на майчинството; поддържа здраве, красота и привлекателност; срещнете достоен човек и се оженете успешно.

  Вярващите могат да се молят преди изображението: за очистване на душата от греховни мисли и желания; за пробуждане и поддържане на доброжелателно отношение към хората; да върши благочестиви дела; намиране на цел в живота, когато лош късмет, неприятности лишават волята и желанието за постигане на успех; смирение пред неизбежното при нелечими болести; дарът на покаянието и смирението; изцеление от физически и психически заболявания. Те се обръщат към иконата, когато загубят близките си, за да намерят сили да преодолеят житейските изпитания и да продължат да живеят, изпълнявайки християнските заповеди.