Диагностика и измерване на високото кръвно налягане

Диагностика на кръвното налягане

За да се получат най-точните показания, които се използват за диагностициране на пациенти с високо кръвно налягане, за разлика от стандартното изследване, кръвното налягане трябва да се измерва по определен начин. Кръвното налягане се измерва, след като пациентът е седнал в продължение на 5 минути. Не се разрешава физическа активност, продукти, съдържащи кофеин или пушене поне 30 минути преди измерването. Стойността е 130/80 mm Hg и когато е повече се счита за високо, но диагнозата не може да се основава на един резултат само от едно измерване. В някои случаи дори няколко високи резултата не са достатъчни за установяване на диагноза, например, защото стойностите могат да варират значително. Ако пациентът има високо кръвно налягане при първоначално измерване, то се измерва отново при едно и също посещение и след това поне още два пъти всеки два различни дни, за да се гарантира, че хипертонията продължава да се изразява.

Диагностика на причините

Колкото по-високо е налягането и колкото по-млад е човекът, толкова по-широко е търсенето на причината за възникналата хипертония, въпреки че причината се установява при по-малко от 10% от пациентите. По-задълбочен преглед може да включва рентгенови лъчи, ултразвук, сцинтиграфия на бъбреците и изследване на кръвоснабдяването им и рентгенови лъчи на гръдния кош. Тестовете за кръв и урина се правят за измерване на нивата на някои хормони като адреналин, алдостерон и кортизол .

Причината може да се предположи от отклоненията, установени в резултат на медицинския преглед или от симптомите. Например шумът в бъбречната артерия може да означава стеноза на бъбречната артерия (стесняване на артерията, която храни бъбрека). Различни комбинации от симптоми могат да показват повишаване нивото на хормоните адреналин и норепинефрин, произведени от феохромоцитом. Наличието на феохромоцитом се потвърждава, ако продуктите от разграждането на тези хормони се открият в урината. Други редки причини за хипертония могат да бъдат открити с определени стандартни тестове. Например, измерването на нивата на калий в кръвта може да помогне за откриване на хипералдостеронизъм .

Измерване на кръвното налягане

Налични са няколко устройства за бързо измерване на кръвното налягане с минимален дискомфорт. Обикновено се използва тонометър за откриване на хипертония. Той се състои от мек каучуков маншет, свързан с гумена крушка, която се използва за надуване на маншета и сензор, който записва налягането в маншета. Сензорът може да бъде цифров или стъклена колона, пълна с живак. Кръвното налягане се измерва в милиметри живачен стълб (mmHg), тъй като първият инструмент, използван за измерване, е живачната колона.

Когато използва тонометъра, пациентът седи на стол (а не на масата за преглед) с нескръстени крака, стъпала притиснати към пода, с гръб, подпрян на облегалката на стола за опора. Ръката е гола (ако ръкавът е навит, уверете се, че не прилепва плътно около ръката), сгъната и отпусната на масата на нивото на сърцето. Маншетът е увит около ръката. Важно е да използвате маншет с подходящ размер, който да пасва на рамото ви. Ако маншетът е твърде малък, апаратът за кръвно налягане ще покаже по-високо кръвно налягане от действителното. Ако размерът на маншета е твърде голям, ще се получи по-ниска от действителната стойност.

Чрез позициониране на стетоскопа над артерията под маншета, доставчикът на здравни услуги надува маншета, стискайки крушката, докато притокът на кръв временно изчезне в артериите на ръката, което обикновено се случва при налягане от приблизително 30 mmHg, по-високо от нормалното систолично налягане на човек (налягане, което се развива по време на сърдечен ритъм). След това въздухът постепенно се освобождава от маншета. Налягането, при което лекарят чува първия импулс в артерията, е систоличното налягане. Въздухът от маншета продължава да се освобождава и в един момент звукът на пулсация на кръвта в артерията спира. Налягането в този момент е диастоличното налягане (налягането на кръвта, докато сърцето се отпуска между ударите).

С някои инструменти кръвното налягане може да се измери автоматично, без да се използва стетоскоп или гумена крушка. Тези устройства могат да се прикрепят към рамото, пръста или китката. За хора над 50-годишна възраст най-точното измерване на кръвното налягане е в брахиалната артерия. Понякога се налага точно измерване на кръвното налягане, например при пациент в интензивно отделение. В такива случаи вътре в артерията може да се постави катетър за директно измерване на кръвното налягане.

Има уреди за измерване на кръвното налягане у дома. Ако все още има съмнение, може да се направи 24-часов мониторинг на кръвното налягане. Извършва се с помощта на преносимо устройство с батерии, носено на бедрото, свързано с маншет, носен на ръката. Това устройство регистрира периодично кръвното налягане през деня и нощта за период от 24 или 48 часа. Регистрира се не само високо кръвно налягане, но се определя и колко сериозно е то.

Днес на пазара можете да откриете биков продукт с натурален състав, благодарение на който да регулирате успешно високото кръвно налягане. Вижте сега мнения на клиенти за Кардизол.