Бърз кредит – пари на време

Знаци, табели и биоборди като “Пари за 5 минути” могат да се видят много често във всеки град. И мнозина си падат по тях. Някои – от глупост, докато за други се превръщат едва ли не в последния спасителен пояс.

Терминът „бърз кредит“ е чуван от мнозина. Тук има голямо предимство и то е – скоростта на предоставяне на заем. И това е изключително важно за мнозина. В рекламата на този тип заеми се обещава да бъде помогнато не само с пари, но и да се направи всичко бързо и в същото време да срещу изискване от минимум документи. Ако обаче се задълбочите в същността на подобни предложения, можете да видите много „но“.

Фактът, че банковото кредитиране замръзна, пазарът реагира бързо. Броят на микрофинансовите институции  се е увеличил драстично. Броят на издадените микрокредити се увеличава, а потребителските заеми намаляват. Къде другаде може да се обърне обикновеният гражданин? А обещаните 1% -2% на ден изглеждат като дреболия. Малко хора осъзнават, че това е 365-730% годишно и ако се сложат и лихвите при забавяне, тогава процентът е просто изнудващ.

Разбира се, целта на бързото кредитиране е да помогне на човек да реши належащите си проблеми за кратко време. Такъв огромен процент се обяснява с факта, че бързият кредит се издава на всеки срещу паспорт и, интересно, практически без да се отчита кредитната история на кредитополучателя.

Опасността от бързите кредити

Ако предимствата на бързите кредити могат да бъдат изброени на пръстите на едната ръка, тогава има много повече недостатъци. Астрономически лихви, ограничен размер на заема и срок на заема, големи неустойки, вероятност да попаднете в ръцете на измамници – това е само върхът на айсберга. Изглежда толкова проста операция, но е изпълнена с такава опасност.

  1. Първата опасност е, че някои (обикновено неизвестни) компании, предлагащи този вид заеми, всъщност се оказват измамници. Първият признак за това е задължението за залагане на различни документи, ценно имущество, а понякога дори и паспорт/лична карта на кредитора.

2. Втората опасност, както бе споменато по-горе, е високата цена. За да вземете заем, трябва да сте сигурни, че можете да го изплатите навреме. Въпреки че такива организации разчитат на класиката в жанра: той го взе – не успя да го върне навреме –  оказа се в дългове. При такива огромни лихви, „загуби“ и неустойки, седмица забавяне е фатална за кредитополучателя. И ако въпросът за преструктуриране или отсрочки по заема може да бъде решен с банката, такъв тип кредитни инситуции не предоставят такива възможности. Въпреки че съществуващият закон задължава ясно да посочат всички условия за разпоредбата в договора, някои организации, меко казано, са хитри.

Преди да вземете бърз заем, ви предлагаме да прочетете отзиви за тях, които ще ви помогнат да научите повече за компанията, от която решите да получите пари.