Балонни вноски – кога ще са от полза?

  Колкото по-дълъг е срокът за изплащане на балонния заем, толкова по-неблагоприятен ще бъде за нас поради постоянното начисляване на високи лихви. Поради това не се препоръчва за дългосрочни заеми – тогава е по-добре да изберете еднакви или намаляващи вноски. Както вече споменахме, балонната вноска е относително ниска.

   Следователно си струва да се заинтересувате от този вид заем, особено когато искате да използвате добра, нова кола срещу малка такса за няколко години и след това да я смените с по-добър модел. Изкупването на употребявано превозно средство също не е лош вариант, особено ако автомобилът е все още в добро състояние. Струва си да вземем решение въз основа на нашите финансови възможности и нужди.

Балон заем и лизинг

  След получаване на отговора на въпроса ” какво е балонна вноска ?” можем да започнем да се чудим как се различава от общоизвестния и много популярен (но само сред предприемачите – потребителите могат да го използват и сега, но това не е популярно решение) лизинг.

  Всъщност има някои прилики. И в двата случая през повечето време плащаме за самата възможност за използване на превозното средство (в случай на лизинг това може да бъде и машина или електронно оборудване) и само в самия край имаме по-големи разходи, което позволява да го придобием за постоянно. И в двата случая може да се изиска конкретна собствена вноска от клиента. След края на лизинга имаме възможност да закупим предварително стоките, но не винаги ще бъдем задължени да го направим.

  И за всеки случай от балонния заем, независимо дали решаваме да запазим автомобила или да го продадем, балонната вноска, покриваща заемния капитал, ще трябва да бъде платена. Лизингът е толкова популярен сред предприемачите, тъй като позволява всички вноски да бъдат отчетени в разходите, подлежащи на данъчно облагане. Очевидно физическите лица нямат такава възможност, така че потребителският лизинг е много по-малко привлекателно решение за тях.