Защо да купим радиатор за парно

Ако обмисляте да си купите нов отоплителен уред, ще се радвате да научите, че парният радиатор е по-безопасен и надежден избор. Макар че може да не са толкова стилни, колкото електрическите им аналози, предимствата на така наречените радиатори за парно, далеч надхвърлят недостатъците им. Ето някои причини да си купите парен радиатор вместо електрическо дънно отопление.

Съвременните парни радиатори имат по-изтънчен външен вид

По-изтънченият външен вид на съвременните парни радиатори се дължи до голяма степен на дизайнерите от миналото, особено на тези от Европа. Дизайнери като Гуус ван Льовен са черпили вдъхновение от красотата на шведската зима и парата, издигаща се от северните елени. Като индустриален дизайнер, той използва творчеството си, за да проектира цяла гама, които наподобяват гори, хартиени щипки и змии, които се увиват около стаите. Той се обръща и към изкуството, за да проектира радиатор за парно, който отдава почит на известни произведения на изкуството. Някои производители разполагат с цели колекции, кръстени на известни художници като Шагал, Фаберже и Давид, както и със съвременна интерпретация на модела на Давид, който изобразява мускулест мъжки торс.

Въпреки че парните радиатори все още се смятат за старомоден уред, през последните години външният им вид се е променил драстично. Сега те са по-стилни и модерни от всякога, с по-елегантен външен вид и по-малки размери. Тези конструкции могат да бъдат по-ефективни от традиционните версии и да използват по-малко енергия и вода, като същевременно осигуряват топъл въздух. Много хора предпочитат елегантната, модерна естетика на съвременните парни радиатори. Не всички обаче споделят това мнение.

По-безопасни са от електрическите радиатори

Има някои разлики между електрическите дънни отоплителни тела и парните радиатори. Една от тях е безопасността. Електрическите отоплителни уреди използват електричество за затопляне на въздуха в процеса на конвекция. Топлият въздух изпълва хладните пространства в стаята. Електрическите нагреватели за дъски са много по-малко ефективни от централните отоплителни системи, но работят по-добре от всяко друго устройство за отопление на помещения. В по-голямата си част парните радиатори са по-безопасни от електрическите дънни отоплителни тела.

Електрическите радиатори за дъски обикновено имат по-висок рейтинг на безопасност от парните радиатори. Електрическите дънни нагреватели са по-безопасни, тъй като използват само един термостат, но все още съществува риск от опарване на деца или домашни любимци. Поради тази причина е важно да почиствате редовно нагревателите, за да предотвратите натрупването на прах. Радиаторите с гореща вода също могат да бъдат опасни при допир, въпреки че по принцип е по-вероятно парата да изгори човек, отколкото горещата вода. Редовното почистване на дънните отоплителни тела също са важни мерки за безопасност.

Те са по-надеждни от електрическите нагреватели за дъски

Електрическите нагреватели за дъски имат множество предимства и като цяло са по-лесни за инсталиране. Те могат да се монтират, без да се избива дъската или да се премахват тръбите на водоснабдяването. Можете да закупите и преносими модели. Когато избирате нагревател, не забравяйте да следвате инструкциите за монтаж и да спазвате правилата за безопасност. Електрическите нагреватели за дъски често са най-ефективният избор за много собственици на жилища. Те не се нуждаят от въздуховоди и могат да бъдат добър избор за по-стари жилища или стаи, които се нуждаят от допълнително отопление.

Електрическите дънни нагреватели използват електричество като гориво, което може да бъде скъпо и ненадеждно. Парните, произвеждат топла вода от водни резервоари, които се съхраняват при по-висока температура. Водата се загрява с помощта на помпа и циркулира в системата с постоянна скорост. Парните радиатори произвеждат повече топлина, по-бързо от електрическите дънни отоплителни тела и могат да бъдат зонирани за различни температури.

По-енергийно ефективни от електрическите дънни отоплителни тела

Електрическите дънни отоплителни тела обикновено са по-евтини за инсталиране и експлоатация, но те са много по-малко ефективни от хидравличните дънни отоплителни тела. Съпротивителното отопление е подобно на електрическите системи, тъй като използва течност, но течността се нагрява от електрически заредени намотки. Нагрятата течност преминава през нагревателите за дъски, за да затопли помещението. Тази топлина може да бъде възстановена чрез регулиране на термостата. Собствениците на жилища могат също така да намерят начини да намалят сметките за енергия на своите електрически нагреватели за дъски, като изключат отоплението.

Електрическите нагреватели за дъски не са толкова ефективни, колкото парните радиатори, но струват по-малко в началото. Основният недостатък е, че електрическите нагреватели за дъски използват централна отоплителна система. Тъй като електрическите дънни отоплителни тела са разположени на стените и таваните, топлината, която генерират, остава в помещението, като оставя останалата част от къщата студена. Освен това електрическите дънни отоплителни уреди не са толкова ефективни при много ниски температури и дори могат да бъдат по-малко ефективни от пълната система за централно отопление.