Счетоводни услуги в София

Транспортна фирма – 4 неща, за които да помислим

Никой никога не би и помислил да твърди, че работата на транспортните фирми е лека или лесна. Тя е свързана с голяма динамика и стрес, към които служителите постепенно привикват до степен, в която постоянното бързане става начин на живот.

И докато има немалко недостатъци и солидна доза напрежение, този сектор е жизненоважен за развитието на нашето съвременно общество. Именно транспортните услуги, независимо дали става въпрос за транспортиране на хора, или стоки, или пратки, ни позволяват да се радваме на редица удобства.

4 деликатни момента при транспортните фирми, за които да помислите

Тъй като вие и вашият бизнес сте подложени стрес и работите в една безумно забързана среда (особено ако развивате дейността си в по-големи мащаби), трябва да имате зад гърба си доверен счетоводител, който да върши работата си с желание и съвестно.

По този начин ще имате известна доза спокойствие, че финансовата страна на вашата дейност е в сигурни ръце. Избирайки внимателно на кого да възложите вашата счетоводна отчетност е въпрос, на който трябва да отделите повече време. Ето и 5-те въпроса, за които вие, а съответно и вашият счетоводител, трябва да помислите:

1. За лицензите

Всяка транспортна фирма осъществява своята дейност на базата на определени лицензи и разрешителни. Докато една част от тях са с безсрочен характер, то за не малко от останалите се изисква периодично да бъдат обновени.

За да сте сигурни, че тази част от документацията на фирмата е изрядна и не сте оставили нищо на случайността, най-добре е да преотстъпите тази отговорност на счетоводната компания, с която работите.

2. За оптимизацията

Много е важно да помислите за оптимизацията на средствата, защото в този бизнес разходите трябва да се смъкнат до възможния минимум. Освен това, всички приходи и разходи трябва да се документират с голяма точност.

Документирайте всеки разход, който фирмата ви извършва и го прилагайте в счетоводната отчетност, която представяте пред Националната агенция по приходите. Недоброто представяне на разходите и пропускането на разходи, които сте правили води до по-високи данъци, а от там сваля и конкурентоспособността на вашата фирма. Това означава, че в тясно сътрудничество с вашия счетоводител трябва да анализирате дали нямате пропуснат разход, например за гориво и други подобни.

3. За динамиката

Работата в транспортния сектор води до много стрес и напрежение. Трябва да се замислите дали сте готови да се насочите към точно тази област, в случай, че нуждата от бърза и навременна реакция във всяко едно отношение е от толкова голяма нужда и това ви притеснява.

4. Външна фирма или счетоводител на трудов договор

В избора на счетоводител имате два варианта. Единият е да наемете външна кантора, която да се занимава с вашите финанси, а другият да наемете счетоводител, който да бъде на постоянен трудов договор при вас.

Като цяло, напоследък все повече нараства броя на хората, които предпочитат да не се ангажират със служител, който да бъде при тях на постоянен трудов договор, особено при условие, че могат да получат същата услуга на абонаментни начала.

Трябва да се каже, че договорът с външна счетоводна кантора на транспортна фирма бие по всички критерии като вариант, защото това дори ще ви донесе възможността да работите с повече професионалисти на цената на по-малко отговорности.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *