Изплащане на застрахователно обезщетение

Обезщетение след ПТП – какви са условията, за да го изискваме

Много хора разчитат прекалено много на способностите си зад волана или са прекалено наивни да си мислят, че не могат да станат жертва на катастрофа. Подобни хора обикновено никога не са преживявали пътно транспортно произшествие (ПТП).

Именно в подобни сценарии е трудно да сме сами и ни трябва професионална помощ. Хубаво е да имаме контакти, откъдето да намерим такава, но ако нямате, съветът ни е да се свържете със Zastrahovan.eu.

От там ще успеете да намерите основна информация по правните въпроси след претърпяно ПТП от различна степен на последствия – от лекото одиране до злополуки, причинили смъртен случай. Днес ще разгледаме именно това – в какви случаи законът ни дава право да изискваме обезщетение и в какъв размер да е то.

Какви са условията, при които ще вземете обезщетение

Първата стъпка след настъпването на ПТП е то да бъде посетено от органи на КАТ. Те правят Констативен протокол за ПТП с пострадали лица и в него се описва това кой е виновен и кой е пострадал.

Следващата част се състои от това да се изготви на съдебно-автотехническата експертиза, която има за цел да определи виновника за настъпване на ПТП. След нея се прави допълнителна съдебно-медицинска експертиза, която трябва да даде отговор за това какъв е възстановителният процес на пострадалите.

Важен момент е да се определи точните травми, които са настъпили като последствие от ПТП-то. Ако се установи, че има поне една средна телесна повреда на някое пострадало лице, то виновният водач автоматично се превръща в обвиняем в обвинителен акт.

Не е задължително да си търсите правата веднага

Едно от съществените неща, които трябва да знаете, е да не прибързвате в подобна ситуация. Помнете, че при претърпяно ПТП, вие трябва да се възстановите физически и психически.

Много хора биват подлъгани, че още в първите няколко часа или дни от случката, трябва да наемат адвокат и да поемат дългата и мудна правна битка в търсене на своето застрахователно обезщетение след претърпяно птп. Не бъдете от тази част на подведените – възстановете се, обърнете внимание на своето здравословно състояние и не взимайте прибързани решения.

От Zastrahovan.eu апелират към това никога да не пропускаме важните моменти първо във възстановителния процес след ПТП-то и второ в последващия период, пълен с правни процеси.

Законът определил ли е давност за ПТП

Въпреки горната част на настоящата статия, не означава напълно да забравите за случката на пътя. Имате право да търсите правата си!

Според българското законодателство, обаче, срокът за претендиране на обезщетението е пет години от датата, на която се е случил инцидентът. В допълнение към предната точка, трябва да сте спокойни, че време за процес има и то не е половин час след произшествието.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *