Как да получите бърз заем без отказ

Необходимостта от бърз заем възниква по различни причини. Микрофинансовите структури се прибягват, когато спешно е необходима малка сума пари на даден човек, а други методи за заем не са налични за него към конкретния момент. Въпросникът ви моли да посочите целта за получаване на средства. По-добре е да посочите причината като „за спешни нужди“, „за лекарства и медицински услуги“. Излишно е да казвате, че парите са ви необходими за сметки за комунални услуги или за изплащане на друг дълг.

Ако задачата е да се вземе бърз кредит без отказ, трябва да се положат усилия, за да се убеди кредиторът в надеждността ви като кредитополучател. За да направите това, предоставете на служителите на институцията  най-пълната информация за себе си като платежоспособен гражданин:

  • информация за мястото на работа, графика за получаване на заплати (ако заетостта е неофициална, оставете телефонния номер на работодателя, който потвърждава факта на трудови правоотношения);
  • данни за средния месечен доход (заем се одобрява, ако месечното плащане не надвишава 40% от дохода);
  • актуални телефонни номера на приятели и роднини, домашен телефон, акаунти в социалните мрежи;
  • информация за движимо и недвижимо имущество.

Съвестният кредитополучател с добра кредитна история има по-голям шанс да получи заем (вземат се предвид не само кредитните задължения в институции, но и в банките). Служителите на микрокредитните организации  съветват да не разкрасяват факти или да предоставят невярна информация, тъй като системата за точкуване разпознава неверни отговори и шансовете за получаване на заем намаляват.

Според статистиката жените са по-склонни да получат одобрение за микрокредитиране, въпреки че повече мъже кандидатстват за такива бързи заеми. Средната възраст на кредитополучателя е 30-41 години. По-трудно е да се получи заем от младежи до 21 години, студенти, жени в отпуск по майчинство, възрастни хора над 70 години. Трудно е да се вземат пари назаем, ако няма постоянен източник на доходи.

Важна информация! По закон всички официално регистрирани кредитни организации (заедно с банките) подават информация за заемите в БНБ. Ако клиентът има нужда от увереност, че молбата му ще бъде приета, си струва да направи запитвания. Дори и да няма неизплатени заеми, БНБ понякога съхранява остаряла информация – кредитополучателят има заем, но това не е така. Трябва да се внимава кредитната институция, която предоставя информация за длъжниците, да актуализира информацията навременно.

Източник: www.stateaid-bg.org