Кои хранителни добавки намират място в професионалния спорт?

Хранителни добавки

Хранителни добавки

Спортните хранителни добавки са като че ли най-масово използваната група от тази категория продукти. Мечтата за съвършеното тяло сякаш е завладяла милиони мъже и жени по света и това се потвърждава от броя на фитнес залите, който се увеличава с всяка изминала година. Доколко, обаче фитнес добавките имат място в режима на професионалните спортисти?

Докато любителите на фитнеса и в частност на бодибилдинга могат да приемат всякакви продукти, то професионалните атлети не могат да си позволят такава волност. Кръгът от суплементи, които спортните федерации допускат е доста стеснен, което значително ограничава избора на професионалистите в дадена дисциплина.

Какви продукти може да приема един професионален спортист?

На първо място трябва да уточним, че професионалният атлет не може да си позволи да използва продукти с недоказан произход и съмнителен състав. Дори витамините в този случай трябва да бъдат придружени от сертификат за качество и чистота на вложените суровини. Наличието на примеси от непозволени субстанции може да се отрази негативно на поредната допинг проба, което не само ще дискредитира името на спортиста, но и ще провали професионалната му кариера.

Професионалните спортисти могат да си позволят:

Протеинови суплементи

Протеинът заема важна част от категория фитнес добавки. Като ключов градивен компонент на мускулната тъкан, той се използва масово не само от културистите, но и от състезателите в много други дисциплини. Интензивните тренировки, на които са подложени професионалистите, особено преди важни състезания оказват пагубно въздействие върху мускулната маса.

Катаболните процеси, водещи до мускулен разпад започват именно след интензивно физическо натоварване, а никой спортист не може да си позволи загуба на мускулна тъкан точно преди състезание. За радост на много спортисти качественият протеин е 100% чиста храна за мускулите, която няма да се отрази негативно на следващата кръвна проба. Някои видове протеин, също така са отлична алтернатива на много храни при понижен калориен прием за оставане в категория.

Витамини и минерали

Травмите и контузиите са често срещано явление в професионалния спорт, но същевременно именно там са най-малко желани. Когато тялото не работи с пълния си капацитет, това се отразява катастрофално на спортните постижения и резултати. Предвид натоварения си тренировъчен режим и ограничен диетичен прием, спортистите са задължени да поддържат своята форма с допълнителен прием на хранителни добавки.

Витамините и минералите в най-чистата им форма могат да се използват през периодите на физическа подготовка. Те имат пряко отношение към костната плътност, състоянието на ставите и хрущялите и участват в процесите на изграждане на мускулната тъкан. Свободните радикали са сериозен проблем на натоварените атлети, тъй като предизвикват окислителни процеси в тялото, които водят до възникване на вирусни и бактериални инфекции. Витаминните добавки поддържат правилната функция на имунната система.

Продукти за отслабване

Наднорменото тегло е допустимо в много малко спортни дисциплини. Повечето спортове изискват поддържане на оптимално тегло, поради което на много спортисти се налага да свалят бързо излишните килограми – това е особено валидно за дисциплини, в които състезателите са разделени по категории, базирани на тяхното тегло.

Спортните хранителни добавки за отслабване са добро решение за редукция на наднормено тегло по време на подготвителната фаза, а тези от тях, които притежават диуретичен ефект могат да помогнат много непосредствено преди състезание. Тяхното предимство се състои в изцяло натуралния им състав. Фет бърнърите на утвърдените марки са изцяло базирани на растителни екстракти и л-карнитин, които ефективно преобразуват мастната тъкан в източник на полезна енергия.

Не бъди срамежлив...Share on Google+Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *