Късогледство и какво точно представлява

Късогледството или миопията е най-честата рефрактивна грешка на окото и става все по-разпространена през последните години.

Всъщност едно скорошно проучване на Националния институт за очни заболявания (NEI) показва, че разпространението на късогледство нараства с 25% сред населението на възраст от 12 до 54 години.

Въпреки, че точната причина за това увеличение на късогледство сред населението е неизвестна, много лекари офталмолози смятат, че има нещо общо с умората на очите при използване на компютър и други натоварващи задачи за близко зрение, съчетани с генетично предразположение за миопатия.

Късогледство – симптоми и признаци

Ако сте късоглед, обикновено ще имате трудности при четене на пътни знаци и видими отдалечени обекти ясно, но ще можете да видите отлично близко разположени обекти, ще четете и използвате компютър без проблем.

Други признаци и симптоми на късогледството включват примижаване, за да се фокусира обект, напрежение на очите и главоболие. Усещането на умора при шофиране или спорт може също да бъде симптом на некоригирано късогледство.

Ако усетите тези признаци или симптоми, докато носите очилата си или контактните лещи, поискайте цялостен преглед на окото от вашия очен лекар или офталмолог, за да видите дали имате нужда от по-силни диоптри.

Какво причинява късогледството?

То се появява, когато очната ябълка е твърде дълга. Това кара светлинните лъчи да се фокусират в точка пред ретината, а не директно върху нейната повърхност.

Късогледството може да бъде причинено и от това, че роговицата и / или лещата са прекалено извити за дължината на очната ябълка. В някои случаи миопията се дължи на комбинация от тези фактори.

Миопията обикновено започва в детството и може да има по-висок риск, ако родителите също са късогледи. В повечето случаи късогледството се стабилизира в ранна възраст, но понякога продължава да напредва с възрастта.

Добрите решения за очилата за късогледство включват лещи с висок индекс (за тънки, по-леки стъкла) и антирефлексно покритие . Също така, помислете за фотохромни лещи, за да предпазите очите си от ултравиолетовите лъчи и високоенергийната синя светлина и да намалите нуждата от отделен чифт слънчеви очила, когато сте на открито.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *