Как да проверя дали е взет кредит на моя име?

   Специалистите по защита на личните данни подчертават, че е изключително важно да внимаваме какво поставяме в мрежата. Много хора например правят грешката да се похвалят с шофьорска книжка и в същото време дават на всички т.нар чувствителни лични данни.

  Нещо повече, някои от нас губят личната си карта и не винаги резервират такъв документ в съответния офис. Всички подобни дейности представляват значителен риск и увеличават риска трети страни да вземат кредит за нас.

   Ако не знаем дали някой ни е взел заем и искаме да го проверим, трябва само да създадем акаунт във всеки регистър на бюрото за икономическа информация. Тогава е достатъчно да закупите еднократен или цикличен ЦКР отчет.

Какво да направя, ако някой е взел заем за моите данни?

   Изгубихме личната карта и проверихме информацията в ЦКР, което ни направи сигурни, че някой е взел заем за нашите данни. Какво трябва да направим в такава ситуация? Посочени са конкретни стъпки:

  • Резервация на данни – дори крадецът да е направил еднократно изнудване, нищо не му пречи да направи същото нещо отново. Следователно е необходимо да резервирате изгубен документ. Можете да направите това, като се обадите на телефонната линия за помощ на вашата банка.
  • Докладване в полицията – кражбата на лични данни, последвана от кредитна измама, е престъпление, затова информирайте полицията за това.
  • Свържете се с кредитора – изяснете ситуацията с вашата банка или кредитна институция. Благодарение на това ще бъде възможно да се намери по-добро решение.

  Също така си струва да създадете акаунт в Бюрото за кредитна информация в бъдеще, за да знаете дали има нов опит за изнудване на данни.