Въпроси свързани със СПИН

В САЩ бе създадена “гореща линия” – телефон, на който може да се задават всякакви въпроси, свързани със синдрома на придобитата имунна недостатъчност.

Ето част от най-често задаваните въпроси и отговорите на специалистите:

Опасно ли е да целуваме болен от СПИН?

Много малко количество от вируса СПИН може да попадне в слюнката. И то се унищожава бързо от ензимите и. Досега няма документиран случай на заразяване със СПИН по този начин. Така че дори дълбоката (страстна) целувка се смята за нерискова и безопасна.

Кой секс е най-опасен?

Човек най-много рискува, когато е на “приемащия край” при анално сношение. Това важи както за хомосексуалистите, така и за хетеросексуалните. Кръвоносните съдове на ануса и ректума се късат много лесно и това дава на вируса свободен достъп до кръвообращението. Повечето от случаите, в които заразяването е станало по полов път, са от анални сношения. Вагиналното сношение е по-малко рисковано, а при оралния секс рискът е нищожен.

Кой е изложен на по-голям риск при вагиналния секс – мъжът или жената?

Жените са по-застрашени от заразяване със СПИН от мъжете. Тъканите на вагината, въпреки че са по-здрави от тези на ануса, също могат да бъдат разкъсани по време на акта. А за мъжа, стига да няма генитален рак или раничка на пениса, рискът от заразяване е малък.

Кое е най-доброто предпазно средство?

Най-сигурното предпазно средство си остава мъжкият гумен презерватив. Презервативите от агнешка кожа не вършат работа в случая, защото вирусът може да проникне през пореста неизкуствена мембрана.

Сексът по време на менструация не е ли по-опасен?

Изследванията показват, че вирусът преминава по-лесно от мъжа към жената в този период. Презервативът осигурява защита, но е по-добре да се въздържате от секс по време на цикъл.

Доколко е опасен оралният секс?

Не толкова, колкото вагиналният акт, но това не значи, че е съвсем безопасен. Партньорът, който извършва оралния секс, е по-застрашен, тъй като влиза в пряк контакт с влагалищните течности или спермата. Вирусът преминава от тези течности в кръвта чрез ранички в устата.

На кой етап от връзката може да се спре взимането на предпазни мерки срещу СПИН?

Най-добре е да се вземат предпазни мерки срещу СПИН първите шест месеца след започване на връзката с нов партньор. След това всеки от партньорите трябва да се подложи на кръвен тест. Ако и двата резултата са негативни, двойката има “моногамна” връзка и никой от двамата не е в “рискова група” (тоест не е в контакт с наркомани), тогава може да се прекрати използването на презерватив като предпазна мярка срещу СПИН.

Рисково ли е да се спортува и да се ползват спортни принадлежности заедно с хора, болни от СПИН?

Вирусът СПИН досега не е откриван в потта. Така че във физкултурните салони няма нужда да се притеснявате за това, кой последен е използвал велосипеда.

Но при спортове, където могат да се получат наранявания – бокс, футбол или баскетбол, е възможно вирусът да се предаде от един спортист на друг. Рискът обаче е извънредно малък.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *