Благотворното въздействие на музиката върху човешкото тяло

Музиката е неразделна част от човешкия живот. Звучи в дома ни, на улицата, в кафенета и театри, с две думи – почти навсякъде. Но всички мелодии ли, които чуваме, са добри за нас?

Човешкото ухо е в състояние да възприема честотата на звуците в диапазона от 16 до 20 kHz. Звуците от най-високите и най-ниските честоти не се разпознават от слуховия ни анализатор, но те пак са в състояние да повлияят на нашето подсъзнание. Всъщност, ние възприемаме всички мелодии, независимо от тяхното въздействие върху човешкото тяло, тъй като то не знае как да прави разлика между „полезни“ и „вредни“ звукови вълни.

Нека да разберем кои жанрове и кои музикални инструменти имат благоприятен ефект върху организма.

Ако говорим за благотворния ефект на музиката върху човек, тогава класическата музика е на първо място. Тайната й се крие в това, че е написана в съответствие с човешката сърдечна честота.

За подобряване на общото соматично състояние, например, са идеални творбите на Моцарт, Менделсон, Щраус. Те помагат и при мигрена. Също така, музиката може да има и имуностимулиращ ефект, а също и да подобри състоянието на слуха, в случай на увреждане. Нещо повече – в комбинация с други методи може да излекува дори заекване.

Класическата музика често се използва за подобряване състоянието на хората, болни от рак. Но е важно да запомните, че музиката не може да замести лекарствата, тя просто мобилизира силите на тялото чрез пряко влияние върху различни центрове на човешкото тяло.

Музикални инструменти, които имат лечебен ефект:

Цигулка, арфа, виолончело – помагат за стабилизиране на сърдечно-съдовата система, а също така и за нормализиране на кръвното налягане.

Роял и пиано – подобряват работата на черния дроб, щитовидната жлеза и дори пикочо-половата система.

Флейта, тромпет, контрабас – подобряват работата на бронхопулмоналната система, а също така тонизират кръвоносните съдове, като предотвратяват образуването на кръвни съсиреци.

Барабанът и ксилофон пък нормализират сърдечната честота.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *